Kennisbank
Kies een categorie
Visserijactiviteiten op 55% van het Oceaanoppervlak: Feit of fabel?
Brussel - Om een goed beeld van de visserijintensiteit op de oceanen te krijgen moet je wel een passende schaal toepassen. Europeche is dan ook blij met nieuw wetenschappelijk onderzoek dat aantijgingen van Global Fishing Warning weerlegt en een reëler beeld geeft van het totale 'beviste oppervlak' van de oceanen.
Wetenschappers claimen dat er op 55% van het oceaanoppervlak visserijactiveiten plaatsvinden
Het gaat om de bewering van Global Fishing Watch. Die zegt dat er op 55% van het oceaanoppervlak visserijactiviteiten plaatsvinden.
De oceanen werden bij metingen in blokken / grids verdeeld. Daarbij werden blokken van 3.100 vierkante km gehanteerd. Als er ooit visserijactiviteit was geweest, dan werd het blok meegeteld als visserijgebied.
Feit: 4 procent van de oceanen wordt bevist
Amerikaanse onderzoekers gebruikten bij een nieuwe studie kleinere blokken van 1,23 vierkante kilometer. De echte footprint van de visserij kwam daarbij op 4%.
Vis kan efficient geoogst worden
Voorzitter Javier Garat van Europeche: "Visserij heeft geen water 'nodig' bij het oogsten van voedsel. Daardoor is de impact verwaarloosbaar vergeleken met andere voedselproductie".
Bron: Visserijnieuws van vrijdag 21 september
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Department of Marine Sciences and Fisheries van de Universiteit van Washington
Wat betreft overbevissing is een beeld ontstaan dat de oceanen leeggevist zijn. Daarbij worden beelden van gevangen dolfijnen, tonijnen, roggen en haaien uit tropische gebieden getoond. Masterplan duurzame visserij richt zich echter op Nederlandse vissers die op de Noordzee vissen. Deze vissers werken samen met onderzoekers om een juist beeld te creëren over de daadwerkelijk stand van de natuur in de zee. De visbestanden zoals tong en schol in de Noordzee staan er uitstekend voor.
Noordzee en regulering
De Noordzee is misschien wel ’s werelds meest gecontroleerde en gemonitorde stukje visgebied. Strenge controles op zee, technische maatregelen, quota, zeedagenregeling, zijn ingevoerd om de visserij onder een bepaald kritisch niveau te houden. Volgens onderzoek blijkt dat de visbestanden in de Noordzee er goed voorstaan. Zie daarvoor bijv. het onderzoek van Wageningen University & Research. Dit kan als resultaat gezien worden van de jarenlange inspanningen van vissers, onderzoekers en overheden om een duurzame visserij te creëren. We verwijzen graag ook naar wat de producentenorganisaties Nederlandse Vissersbond en VisNed hierover schrijven.
Groot deel Noordzee niet of nauwelijks bevist
Recente studie wijst uit dat maar een heel klein deel van de Noordzee wordt bevist. Daarnaast wordt de ruimte steeds beperkter door de bouw van windmolenparken. Bijvoorbeeld de plannen voor de bouw van een windmolenpark op de Doggersbank zou waarschijnlijk schadelijk zijn voor de rijke visbestanden binnen dat gebied.
Hoe zit het dan met de rest van de Oceanen?
Slechts 4% van de oceanen wordt bevist. Lees het wetenschappelijke antwoord in dit artikel.
Masterplan Duurzame Visserij en overbevissing
Stichting Masterplan Duurzame Visserij werkt mee aan een duurzaam opererende visserijsector die ervoor zorgt dat wild gevangen vis een verantwoord onderdeel kan blijven van een gezonde maaltijd voor iedereen.
Wat zijn discards?
Het overboord zetten van een deel van de vangst wordt aangeduid met de term ‘discarden’. Onder discards worden niet alleen ondermaatse vissen verstaan, maar alle gevangen dierlijke organismen die overboord gezet worden. Hier vallen ook vissoorten onder die commercieel niet van belang zijn.
Wat doet MDV om te kleine vis (discards) te vermijden?
De focus is vooral gericht op het vermijden van bijvangsten met de nieuwe, innovatie twintignetten met pulsmodules. Deze netten zijn speciaal ontwikkeld voor MDV en biedt goede perspectieven voor sterke discardvermindering.
Overlevingsbak op MDV-1
De overlevingsbak op MDV-1 biedt mogelijkheid om te kleine vis (discards) te laten overleven en direct terug te zetten in zee.
Onderzoek
Zowel de twinrigpulsnetten als de overlevingsbak vallen binnen een ontwikkelingstraject van Masterplan Duurzame Visserij. In de periode 2015- 2018 wordt aan boord onderzoek gedaan.
Aanlandplicht
Alhoewel de overlevingskans van discards groot is, wordt sinds 1 januari de aanlandplicht gefaseerd doorgevoerd.
Wat is de aanlandplicht?
De aanlandplicht betekent dat alle maatse en ondermaatse vangsten aangeland moeten worden. Deze Europese maatregel is sinds 1 januari 2016 ingegaan. De maatregel wordt gefaseerd doorgevoerd omdat veel zaken nog niet duidelijk zijn betreft praktische (on)haalbaarheid.
Voor wie geld de aanlandplicht?
Veel Nederlandse visserijbedrijven vangen voornamelijk schol en tong, en moeten dan ook voldoen aan de aanlandplicht. Ook MDV-1 moet dus voldoen aan de maatregel.
Wat doet de sector?
De Nederlandse visserij is al jaren professioneel bezig om het vangen van te kleine vis (discards) te vermijden door aanpassing aan bestaande vistuigen of alternatieve vistechnieken.Onder de vlag van de Nederlandse visserijorganisaties is er een Masterplan Discard Vermindering opgesteld en werd in 2014-2015 gericht praktijkonderzoek gedaan naar het selectiever maken van de bestaande vistuigen (discards vermijden) en de overlevingskans van gevangen discards te vergroten.
Wat doet MDV?
Het twinrigpulsnet is een nieuwe, innovatieve methode om het vangen van te kleine vis te voorkomen. Aan boord van het schip MDV-1 is een overlevingsbak geplaatst die de mogelijkheid biedt te kleine vis te laten overleven, en overboord te zetten.
Wat wordt verstaan onder duurzaamheid?
De meest complete definitie is die van de internationale Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): “duurzame ontwikkeling is die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
Daarnaast is het begrip duurzaamheid is heel nauw verwant met de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
De huidige kottervloot en duurzaamheid
De Nederlandse visserij is al een aantal bezig met verduurzaming. Task Force Duurzame Noordzeevisserij concludeerde in 2006 dat er dringende veranderingen nodig zijn voor de verouderende Noordzee kottervloot. Aanleiding waren onder andere het hoge brandstofverbruik met de sterk gestegen olieprijzen, minder selectieve vistuigen en de veranderende eisen en verwachtingen vanuit de maatschappij.
Duurzaamheimheid en MDV
In 2010 is een Masterplan Duurzame Visserij ontwikkeld (GIBO, LEI/WUR) wat in 2013 geresulteerd heeft in de Stichting Masterplan Duurzame Visserij. Deze stichting heeft als doel om een economisch en ecologisch zo duurzaam mogelijk verdienmodel voor de visserij te ontwikkelen. Dit aan te tonen middels het ontwerp, bouw en in de vaart brengen van een revolutionair nieuw pilotschip, MDV-1.
Hierbij is maximaal rekening gehouden met:
- Ecologische duurzaamheid - minder milieu-impact, discards
- Economische duurzaamheid - positieve verdienmodellen / rentabiliteit
- Maatschappelijke duurzaamheid - transparantie / arbeidsomstandigheden / werkgelegenheid / dierenwelzijn
Wat is transitie?
Een transitie is een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van bijv. economie, technologie, instituties en natuur en milieu.
Waarom is transitie noodzakelijk?
Herstructurering is pure noodzaak omdat de huidige vissersschepen op lange termijn een ontoereikend verdienmodel hebben. Dit als gevolg van quotering, stijgende olieprijzen, dalende marktprijzen en een relatief hoog brandstofverbruik. Het transitieproces naar een meer duurzame visserij is deels een gestuurd proces, maar ook een marktproces die zijn eigen dynamiek heeft.
MDV = transitie
De transitiefases van de oude visserijeconomie naar een nieuwe economie behelst een radicale verduurzaming en vernieuwing van de vissersvloot op de Noordzee.
- FASE I in 2012: Beginnen bij het creëren van breed draagvlak bij alle stakeholders
- FASE II in 2013: Haalbaarheidsstudie naar de technische en financiële aspecten
- Fase III tot 2015: Het ontwerp, de bouw en het in de vaart brengen van een pilotschip, MDV-1
- Fase IV van 2016 tot 2018: Onderzoek aan boord van MDV-1 en de opgedane kennis en ervaringen delen met de sector. Leidende tot follow-up schepen en de beoogde transitie naar de Noordzee vlootvernieuwing (50-100 schepen)
Waarom CO2 reductie?
Te hoge concentraties broeikasgassen, met CO2 als belangrijkste, in de atmosfeer kunnen leiden tot klimaatverandering.
CO2 reductie en de overheid
De overheid heeft een nationale doelstelling van 30% reductie van broeikasgasemissie gesteld per 2020 ten opzichte van 1990. Technische maatregelen alleen zijn onvoldoende effectief om 30% reductie te halen en zouden met name aangevuld moeten worden met bijvoorbeeld een grootschalige inzet van zogenaamde tweedegeneratie biobrandstoffen en/of LNG.
CO2 reductie en de visserij
Om tot een sterk verbeterd verdienmodel voor de visserij te kunnen komen moeten de brandstofkosten substantieel verlaagd worden, wat tevens een forse reductie betekent van de CO2 (en NOx, SO2 en PM).
CO2 reductie en MDV
De doelstelling van het Masterplan Duurzame Visserij is gericht op een maximale energiebesparing (80%) door baanbrekende innovaties. Dit was leidend bij het ontwerpproces en de bouw van het MDV-1 pilotschip. In de periode 2015-2018 zal dit verder worden onderzocht en de bereikte duurzaamheid zoveel mogelijk wetenschappelijk worden aangetoond.
Hoge reductie mogelijk!
Bij een eventuele overgang op LNG brandstof zal een nog hogere CO2 reductie te bereiken zijn, en zelfs volledige afwezigheid van NOx. Over een operationele periode van 30 jaar voor een vernieuwde visserijvloot zou deze MDV aanpak van transitie een CO2 reductie van megatonnen betekenen.
Pilotschip MDV-1: 80% besparing CO2
T.o.v. een representatieve traditionele boomkorkotter in 2010, met een vergelijkbare gemiddelde visweek, zijn de emissies 80 – 87 % lager
Carbon footprint
Pilotschip MDV-1 bereikt met een brandstofvermindering van ongeveer 80% een essentiëlele vermindering van de carbon footprint.
Een gezond ecosysteem
Het Masterplan Duurzame Visserij heef ter alle belang bij dat de Noordzee een gezond ecosysteem blijft. Behalve dat het ecosysteem een wezenlijke waarde heeft, levert het ook vele diensten. Met name de productie van voedsel in de vorm van Noordzee vis, schaal- en schelpdieren.
Gezond ecosysteem leidend voor MDV
Een gezond ecosysteem kan in stand worden gehouden middels duurzame vlootvernieuwing. Daarvoor is in eerste instantie pilotschip MDV-1 in de vaart gebracht. Om de resultaten van de onderzoeken op dit schip te meten zijn 5 innovatiepijlers opgesteld lees meer
Op welke manier is het ecosysteem leidend binnen onderzoek MDV?
Bij de duurzame ontwikkelingen werkt MDV intensief samen met zowel wetenschappelijke organisaties (IMARES) als NGO’s (Stichting de Noordzee) waarin het ecosysteem leidend is. Hierbij wordt de geïntegreerde ecosysteem benaderingen toegepast, waarbij verder gekeken wordt dan het alleen analyseren van afzonderlijke (vis)soorten en habitats (natuurlijke leefomgeving orgnismen). Deze ecosysteem benadering is ook het uitgangspunt van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en MDV vertrekpunt voor een meer duurzame visserij. Een gezond en evenwichtig mariene ecosysteem is vooral voor de visserij de ‘leader’ voor een langdurig duurzaam gebruik.
Wat wordt bedoeld met onderzoek?
Binnen Masterplan Duurzame Visserij zijn allerlei vormen van onderzoek toegepast en vraagt om een nadere toelichting.
Onderzoek en MDV
Om tot een radicale verduurzaming en positieve verdienmodellen te komen is er onder de vlag van Masterplan Duurzame Visserij veel verkennend en gericht onderzoek in de periode van 2010-2014.
Praktijkonderzoek zal aan boord van de MDV-1 plaats vinden van 2015 tot 2018.
Onderzoeksfases MDV
In de eerste fases bestond het onderzoek uit het creëren van een breed draagvlak onder de stakeholders. Aansluitend werd de haalbaarheid vastgesteld om een economisch en ecologisch rendabel pilotschip in de vaart te brengen.
Tijdens het voorontwerp en de bestekfase van MDV-1 is gericht onderzoek gedaan om verantwoorde keuzes te kunnen maken met welke baanbrekende innovaties het schip uitgerust wordt. Hierbij worden via de Stichting MDV geselecteerde innovaties, de zgn. 5 hoofdinnovatiepijlers uit EVF gelden bekostigd. In de periode juli t/m dec. 2015 zijn de scheepsprestaties onderzocht en waar nodig verbeterd in samenspraak met de bouwers en toeleverende bedrijven.
In de laatste onderzoekfase worden vragen beantwoord over
- Ecologische aspecten (aantoonbare duurzaamheid)
- Technologische aspecten (brandstofbesparing; vis(kwaliteit)
- Economische aspecten (positief verdienmodel) van de MDV-1 businesscase.
Samenwerking binnen onderzoek
Bij de MDV onderzoeken werd/wordt gericht samengewerkt met Nederlandse (toegepast) wetenschappelijke instituten:
- IMARES: selectiviteit, emissies
- TNO: Life Cycle Analysis
- MARIN: Rompvormoptimalisaties
- VABO/TUDelft: Composiettoepassingen
Hoe groot is de brandstofbesparing?
MDV-1 verbruikt ongeveer 6800 liter diesel per week. Dat is een besparing van ongeveer 80% ten opzichte van het verbruik van traditionele schepen in 2010.
Brandstofbesparing staat centraal bij MDV
Voor het realiseren van een transitie naar een economisch en ecologisch duurzame visserijvloot is forse energiebesparing essentieel. Daarvoor zijn baanbrekende innovaties in het ontwerp van het schip en vistuig toegepast. Omdat het MDV-1 pilotschip na de proefvaarten (juli 2015) al gelijk rendabel moet gaan vissen, betreffen het scheepsinnovaties die zich in de maritieme scheepvaart wereld al bewezen hebben.
Vergelijking verbruik brandstof
Het MDV-1 pilotschip verbruikt ongeveer op 6800 liter per week. Boomkorkotters die gebruik maken van pulswing verbruiken ongeveer 22.000 liter per week. Traditionele schepen verbruikten in 2010 ongeveer 40.000 liter per week.
Met transitie in de (platvis)visserij wordt bedoeld een structurele verandering die de visserij weer langetermijnperspectief geeft.
Transities vinden plaats in vele sectoren van de economie en maatschappij, denk aan de transitie van steenkool naar aardgas in het verleden en de energietransitie nu.
Een transitie vergt veel tijd, soms wel een hele generatie. Toen de huidige generatie vissersschepen werd gebouwd waren zaken als brandstofprijs, natuur en milieu en arbeidsomstandigheden nauwelijks een issue. Nu ligt dit compleet anders en zijn dit hele belangrijke factoren die het rendement en de duurzaamheid in de visserij bepalen. Het is gebleken dat na dertig jaar varen met de huidige generatie schepen momenteel nauwelijks vervanging mogelijk is door een ontoereikend verdienmodel.
De visserij heeft een transitie nodig om weer voorbereid te zijn op de toekomst. Om dit te bereiken zijn vele systeeminnovaties nodig op het gebied van technologie, regelgeving en organisatievormen. Dat vraagt om een duidelijke visie op een duurzame toekomst, duidelijke sturing op samenwerking en verandering. Daar zet Stichting Masterplan Duurzame Visserij zich voor in en dat is de reden om een pilotschip in de vaart te brengen zodat heel concreet aan de transitie kan worden gewerkt.
Rapportage eerste evaluatie verdienmodel MDV-1 Immanuel
Februari 2016 is een eerste evaluatie van het verdienmodel gepresenteerd en gepubliceerd. Daarin staan de volgende conclusies:
- Verwachte verdienmodel wordt gerealiseerd
- Besommingen in lijn met prognose
- Brandstofverbruik ligt met ca. 6700 liter per week nagenoeg gelijk met doelstelling
- Risico prijsstijging brandstoffen gedempt
- Scenario met twinrigpuls lijkt veelbelovend
- Terugverdientijd investeringen rond 9-10 jaar
De eerste projectresultaten voldoen aan de (bedrijfseconomische) verwachtingen, waarmee het beoogde verdienmodel ruimte biedt om verdere investeringen in nieuwe duurzame schepen mogelijk te maken.
Het volledige rapport met daarin de eerste cijfers van MDV-1 is te vinden via deze link.
Verdienmodel visserij oude situatie
Het verdienmodel is de wijze waarop met opbrengsten en kosten het rendement met een vissersschip wordt behaald. Het oude verdienmodel is dat de visserman met zijn schip wekelijks naar zee gaat en zijn vis aan wal brengt en via de visafslag verkoopt aan een handelaar. Hij richt zich dus alleen op het vangen van ze veel mogelijk vis. Dit verdienmodel heeft een tijd gewerkt, maar inmiddels onvoldoende door dalende visprijzen en stijgende (brandstof)kosten.
Verdienmodel visserij nieuwe situatie
Daarnaast eist de maatschappij meer duurzaamheid en verantwoord ondernemen van de visserman. Daardoor wordt bijvoorbeeld nu in de visserij gebruik gemaakt van het MSC duurzaamheidslabel. Verder is de visserman gedwongen om meer na te denken over de hele visketen. Hij moet zich afvragen wat zijn rol is in de keten en hoe hij in relatie staat met de andere ketenpartijen. Een verandering in de visie en beleving van de consument heeft mogelijk veel invloed op de prijs voor de gevangen vis.
Verdienmodel en MDV
Stichting Masterplan Duurzame Visserij richt zich op een verbeterd verdienmodel voor de platvisvisserij: hogere opbrengsten door ketensamenwerking en duurzaam gevangen vis met nieuwe vangsttechnieken en verbeterde verwerking aan boord (de ononderbroken koelketen), en lagere kosten door laag energieverbruik, hoge graad van automatisering en onderhoudsarme materialen. Risico’s van stijgende brandstofprijzen worden geëlimineerd door een laag verbruik. In de exploitatieprognose van Flynth adviseurs en accountants, die gebaseerd is op de werkelijke resultaten van het pilotschip, kunnen de effecten hiervan op het rendement worden aangetoond. Vraag hier om advies over investerings- en exploitatiebegrotingen voor een MDV schip.
Vele vissers vragen zich af of ze ooit in staat zijn om nog te investeren in nieuwbouw. Een investering in een traditioneel vissersschip van ca. 38 meter is al gauw 5,5 miljoen euro. Een investering in een schip als de MDV-1 (pilotschip MDV) komt op ca. 4,2 miljoen euro. Dat zijn grote bedragen voor een gemiddeld familiebedrijf in de visserij. Zeker als de risico’s van veranderde factoren als brandstof- en marktprijzen hoog zijn.
Toch moet een dergelijke investering in het licht gezien worden van het rendement dat deze oplevert. Met een lagere investering en een hoger rendement voor een MDV vissersschip verwacht Stichting Masterplan Duurzame Visserij dat een investering in nieuwbouw weer mogelijk wordt.
Er wordt uitgegaan van een terugverdientermijn van minder dan tien jaar. De bank zal hier met hersteld vertrouwen weer willen financieren. Ook alternatieve vormen van financieren, zoals crowdfunding, is in beeld.
Daarnaast onderzoekt Stichting Masterplan Duurzame Visserij de mogelijkheden voor een MDV-transitiefonds dat eigen vermogen verschaft om zo de financiering te vergemakkelijken. Klik hier voor advies over financiering van een MDV schip.
Samengevat
Het verdienmodel van MDV toont aan dat het goed rendabel is. En dus is de mogelijkheid tot financiering van een MDV schip via crowdfunding of de bank kansrijk.
Het pilotschip MDV-1 ‘Immanuel’ zit boordevol innovaties die getest moeten worden. Innovaties brengen een hoog risico met zich mee. Daarom heeft het Ministerie van Economische Zaken een subsidie van 2,0 miljoen euro ter beschikking gesteld om de innovaties mogelijk te maken. De subsidie is besteed aan innovaties, wetenschappelijk onderzoek, kennisdeling en procesvoering. Voor de periode tot en met 31 maart 2018 heeft gemeente Urk nog eens een 50% subsidie ad. 760.000 euro beschikbaar gesteld voor doorontwikkeling, kennisdeling en onderzoek. De andere 50% wordt dus opgebracht door de ondernemers die betrokken zijn bij het pilotschip.
Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, de opvolger van het Europees Visserij Fonds, staat in het teken van duurzaam vissen voor de markt en loopt tot 2020. Met dit fonds wil Nederland innovaties, samenwerking en investering in vernieuwing stimuleren. Mogelijk vallen uw plannen hier ook onder. Stichting Masterplan Duurzame Visserij heeft een duurzaam contact met de subsidieverstrekkers en bekijkt graag met u de mogelijkheden.
Het pilotschip MDV-1 ‘Immanuel’ is in juni 2015 in de vaart gekomen.
Voorzichtig kan worden gezegd dat de doelstelling met betrekking tot het brandstofverbruik (6.000-7.000 liter per 100 uur) wordt gehaald. In het referentiejaar 2010 was het gemiddelde verbruik van de platvisvloot ca. 35.000 liter per 100 uur. De innovaties zijn redelijk bedrijfszeker, waarbij natuurlijk nog wel steeds verbeteringen mogelijk zijn. Daarom wordt nog niet de gehele week gevist, omdat op vrijdag en zaterdag aanpassing en testen van de innovaties noodzakelijk is. Verder worden op zee en aan wal diverse onderzoeken uitgevoerd die van belang zijn om een transitie te bewerkstelligen. De eerste indruk is dat we technologisch gezien de goede weg ingeslagen zijn.
De resultaten in financiële zin zijn ook positief. De vangsten zijn naar verwachting en vanwege de lage exploitatiekosten ligt het visserijresultaat in procenten van de opbrengsten aanzienlijk boven het gemiddelde. Het verdienmodel wordt daarbij de komende jaren nog verder geoptimaliseerd door middel van de doorontwikkeling van de innovaties. Een voorbeeld hiervan is de twinrigpulsmethode waardoor ook de duurdere vissoort tong op een efficiënte manier gevangen kan worden. Een ander voorbeeld is de vangstverwerking aan boord, waardoor een betere kwaliteit van de vis wordt gerealiseerd. De brandstofkosten zijn een onzekere factor in de visserij. Bij oplopende prijzen blijft het effect voor de MDV-1 gering, door het lage verbruik.
De eerste officiële resultaten werden 13 februari 2016 bekend gemaakt. Lees het verslag op de tijdlijn
Wat wordt verstaan onder duurzame vis? De meest complete definitie van duurzaamheid is die van de internationale Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): “duurzame ontwikkeling is die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen” Daarnaast is het begrip duurzaamheid is heel nauw verwant met de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
De huidige kottervloot en duurzaamheid
De Nederlandse visserij is al een aantal jaren bezig met verduurzaming. Task Force Duurzame Noordzeevisserij concludeerde in 2006 dat er dringende veranderingen nodig zijn voor de verouderende Noordzee kottervloot. Aanleiding waren onder andere het hoge brandstofverbruik met de sterk gestegen olieprijzen, minder selectieve vistuigen en de veranderende eisen en verwachtingen vanuit de maatschappij.
Duurzaamheimheid en MDV
In 2010 is een Masterplan Duurzame Visserij ontwikkeld (GIBO, LEI/WUR) wat in 2013 geresulteerd heeft in de Stichting Masterplan Duurzame Visserij. Deze stichting heeft als doel om een economisch en ecologisch zo duurzaam mogelijk verdienmodel voor de visserij te ontwikkelen. Dit aan te tonen middels het ontwerp, bouw en in de vaart brengen van een revolutionair nieuw pilotschip, MDV-1.
Hierbij is maximaal rekening gehouden met:
• Ecologische duurzaamheid - minder milieu-impact, discards
• Economische duurzaamheid - positieve verdienmodellen / rentabiliteit
• Maatschappelijke duurzaamheid - transparantie / arbeidsomstandigheden / werkgelegenheid / dierenwelzijn
Wat is MSC?
Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profitorganisatie die een milieukeurmerk geeft aan duurzaam gevangen vissoorten. Deze milieukeur is sedert 1997 tot stand gekomen in een internationaal proces waarin experts uit de wetenschap, milieuorganisaties en de visserijsector samen de MSC-standaard voor duurzame visserij hebben gedefinieerd.
Voor wie geld MSC?
Een MSC keurmerk geldt voor de gehele visketen van groothandelaren, verwerkers, winkeliers, horeca tot en met handelaren. Het garandeert dat elk product met het MSC-label van een gecertificeerde duurzame visserij is. Er zijn momenteel 267 gecertificeerde visserijen in het MSC programma. Vissers die op Noordzee schol vangen met behulp van twinrigging zijn MSC gecertificeerd.
Is de vis van pilotschip MDV-1 MSC gecertificeerd?
Ja, MDV-1 kan twinriggen en deze visserij is MSC gecertifieerd. Pilotschip MDV-1 kan ook vissen met twinrigpulsnetten. Deze methode van vissen is compleet nieuw en exclusief voor MDV-1. Deze visserij bevindt zich in onderzoeksfase en is dus nog niet MSC gecertificeerd.
MSC en MDV in de toekomst
Alvorens het MSC certificeringstraject verder ingezet kan worden moet eerst verder onderzoek gedaan worden. In samenwerking met de ketenpartners (aanvoer, verwerking en handel) wordt momenteel onderzoek gedaan naar het kwaliteits- en versheidverloop aan boord van pilotschp MDV-1 en verderop in keten. Eén van de onderzoeken is bijvoorbeeld het mechanisch strippen en sorteren van de vis. De ononderbroken koelketen die daarbij ontstaat zorgt voor betere kwaliteit vis.
MDV kijkt verder dan alleen MSC
Masterplan Duurzame Visserij is gericht op een duurzame visserij en gaat verder dan alleen de MSC milieukeur. De focus ligt op:
- Transitie naar een duurzame vissersvloot
- Milieu: zorg voor een gezond visbestand
- Kwaliteit van de aangelande Noordzee platvis
- Arbeidsomstandigheden
- People, planet, profit
Wat is het ASC keurmerk?
Terwijl MSC milieukeur voor zeevis is, is ASC een mileukeur voor geweekte vis. Aquaculture Stewardship Council is een onafhankelijke organisatie voor het certificeren van verantwoord gekweekte vis door middel van een keurmerk. Het ASC is nauw verwant aan het Marine Stewardship Council. Het aandeel van gekweekte vis neemt wereldwijd al jaren in omvang en betekenis toe. Op dit moment is ongeveer de helft van alle geconsumeerde vis gekweekt. Viskwekerijen die voldoen aan de eisen voor verstandige omgang met natuur, voedsel en mensen komen in aanmerking voor het ASC-keurmerk.
ASC en Masterplan Duurzame Visserij
Alhoewel het Masterplan Duurzame Visserij alleen betrokken is bij Noordzeevisserij, is ook MDV gebaat bij goede gekweekte vis. Dit aangezien aanvoer van bepaalde zeevis soms minder is, bijvoorbeeld in de kuitzieke periode. Met het aanbod van verantwoorde gekweekte vis kan de consument toch kiezen voor gezonde vis.
In de afgelopen 50 jaar is er een bloeiende handel en visverwerking tot stand gekomen. Verse Noordzeevis en met name schol zorgde voor groei van deze bedrijven. Inmiddels is het verwerken en verhandelen van Noordzeevis aangevuld met import- en kweekproducten. Waarmee de vraag naar vis en visproducten een mondiaal gebeuren is geworden. Zowel de aanvoersector als de handel zijn erbij gebaat dat de Noordzeevis nog meer een product wordt met hoge toegevoegde met het predicaat duurzaam gevangen.
Dankzij de inspanningen van de handel, vissers, verwerkers en verkopers, kunnen Nederlandse consumenten nu uit meer duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten kiezen dan ooit tevoren. Daarbij is Nederland is op één na grootste verwerker binnen de MSC wereldmarkt.
MDV biedt toegevoegde waarde voor handel in Noordzeevis
Samen optrekken met de verwerkers en handel is leidend om zo toegevoegde waarde te creëren voor Noordzeevis. Daarvoor wordt in samenwerking met de vishandel onderzoek gedaan (2015-2018) naar een nieuwe, nog op te zetten MDV kwaliteitsketen. Het doel is een minimaal kwaliteitsverloop van de vis door de ononderbroken koelketen. Al met al zijn dit unieke kansen Noordzeevis ‘met beleving’ te vermarkten.
- 'Echt' duurzaam gevangen vis
- Focus op gezonde visbestanden en selectievere vismethodes
- Een economisch kwalitatief goed product
- Uitstekende werkomstandigheden aan boord van visserijschepen door mechanisch strippen en mechanisch sorteren
- Kwaliteit van de aangelande Noordzee platvis met consistente kwaliteit
Kansen
De binnenlandse consumptie van vis en visproducten blijft de komende jaren geleidelijk stijgen, geholpen door een aantrekkend economisch klimaat, het gezonde imago van vis en een uitgebreider visassortiment. Duurzame vis is ook steeds eenvoudiger en gemakkelijker in Nederland te verkrijgen. En natuurlijk kijkt de vishandel veel verder dan Nederland alleen.
Het visserijbeleid voor de Noordzee is een Europese aangelegenheid. Dit beleid wordt het Gemeenschappelijk Visserijbeleid genoemd. Europese visserijregels moeten overbevissing voorkomen en zorgen voor duurzame visbestanden. Daarom moeten vissers op de Noordzee zich aan de regels van de Europese Unie houden. In de kust- en binnenwateren gelden Nederlandse regels. De EU en de Nederlandse overheid stimuleren visbedrijven om duurzame vismethodes te ontwikkelen. De EU bepaalt elk jaar hoeveel beroepsvissers van een bepaalde vissoort mogen vangen. Die hoeveelheid wordt verdeeld over de EU-lidstaten: de visquota. Ook kunnen bepaalde vangstgebieden in de Noordzee en Skagerak tijdelijk gesloten worden, vooral bij de vangst van veel jonge vis. Nederland, Groot-Brittannië en de sector hebben bijvoorbeeld afspraken gemaakt in het ‘herstelplan kabeljauw’. In toenemende mate worden in het kader van Natura 2000 ook vangstgebieden permanent gesloten, waardoor de vissers naar andere gebieden moeten uitwijken. In beschermde natuurgebieden zijn verstorende effecten door visserij alleen met beperkingen of algehele uitsluiting te voorkomen. In Natura 2000-gebieden worden zulke beperkende maatregelen vastgelegd in beheerplannen. Beroepsvissers moeten hun vaartuig inschrijven in het visserijregister en wie in de Noordzee wil vissen, heeft een Europese visvergunning nodig. Daarnaast moeten vissers met vaartuigen van 12 meter of langer, hun logboekgegevens elektronisch doorgeven.
Waar mag niet gevist worden
- Windturbineparken
- Binnen een zone van 500 meter rond mijnbouwplatforms
- Scheepvaartroutes
- Aanloopgebieden en clearways, boven gronden waar veel munitie ligt
- bepaalde delen van Natura 2000 gebieden
Vangstgebieden en MDV
Voor MDV zijn de huidige vangstgebieden en de voortschrijdende ontwikkelingen een belangrijk uitgangspunt om tot de duurzame transitie van de kottersector te kunnen komen. Er is uitvoerig nagedacht binnen welke vangstgebieden de MDV schepen gaan vissen. Vooralsnog is het vangstgebied van MDV-1 tijdens de zomermaanden ‘de Doggersbank’ en in de wintermaanden nabij de Nederlandse kust. Dat betekent dat pilotschip MDV-1 ca. 10 uur met een economische snelheid naar en van de visgronden moet kunnen stomen. Dat duurzame visserij binnen deze gebieden mogelijk is lijkt steeds duidelijker te worden door de eerste praktijkresultaten van pilotschip MDV-1.
De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in het noordwesten van Europa, met een gemiddelde diepte van 94 meter. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte doorgaans minder dan 50 meter. De Noordzee is een belangrijke schakel in scheepsroutes en dient als verbinding tussen Europa en de andere wereldmarkten. Daarnaast zijn er nog vele veerverbindingen tussen de landen rond de Noordzee. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepsvaartregio ter wereld. In de zeebodem bevinden zich grote aardolie- en aardgasreserves, die sinds de jaren 70 van de 20e eeuw grootschalig geëxploiteerd worden.
De Noordzee en visserij
De Noordzee is van oudsher een zee waar veel gevist wordt. Voor de Tweede Wereldoorlog bleven vissers met hun scheepjes dicht bij de kust. Momenteel is de Nederlandse vissersvloot onder te verdelen in kust- en Noordzeevisserij, kottervisserij (platvis, garnalen) grote zeevisserij (pelagische vriestrawlers, haring, makreel), schelpdiervisserij (mosselen) en staande wantvisserij (kabeljauw, poon). Economisch belangrijke verse vis doelsoorten in de Noordzee zijn: tong, schol, langoustines, garnalen en mosselen en oesters. Inmiddels worden commerciële soorten als haring, tong en schol op duurzame niveaus beheerd en staan anno 2015 er weer goed voor.
De Noordzee en Stichting Duurzame Visserij
In lijn met het overheidsbeleid en de sectoromslag naar een meer duurzame visserij, anticipeert het Masterplan Duurzame Visserij hierop. Duurzame visserij op de Noordzee is mogelijk door:
- Transitie van de Nederlandse platvisvloot naar een ecologisch en economische duurzame platvisvisserij
- Door het in de vaart brengen van een revolutionair nieuw pilotschip, de MDV-1 (80 % energiebesparing, 80 % CO2 reductie)
- Goede werkomstandigheden aan boord
- Een geheel nieuw type vistuig, de twinrigpulse (selectiviteit, minder bodemberoering)
Het gaat goed met de schol!
Volgens de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES)* gat het goed-uitstekend met veel visbestanden in de Noordzee, met name voor de schol. De al jaren geldende lage visserij-inspanning op de Noordzee is hier vooral debet aan, waarbij er intensief samengewerkt wordt tussen wetenschappers en de visserij.
Quota
De Europese raad van visserijministers stelt eind 2015 de nieuwe vangstquota vast voor 2016. Het advies van ICES speelt daarbij een belangrijke rol. Dit jaar geeft ICES voor het eerst een gecombineerd advies voor de Noordzee en het Skagerrak. Op grond van nieuwe wetenschappelijke informatie kunnen beide populaties als één visbestand worden beschouwd.
Nog nooit zoveel schol
Vanaf 2002 vertoont de scholstand in de Noordzee een sterk stijgende lijn. De stand van volwassen schol wordt nu geschat op 901.694 ton (begin 2015). Hiermee breekt schol opnieuw een record. Sinds 1957, startpunt van de bestandschatting, heeft er nog nooit zo veel schol in de Noordzee geleefd. De belangrijkste verklaring is de visserijdruk, die fors is afgenomen en sinds een aantal jaar lager is dan die waarnaar gestreefd wordt in het beheerplan voor schol en tong. Het beheerplan laat een maximale stijging toe van 15% van het quotum. Dit betekent dat vissers in 2016 maximaal 159.197 ton maatse schol uit de Noordzee en het Skagerrak gevist mag worden.
MDV en schol
Voor pilotschip MDV-1 is schol een belangrijk deel van de vangst. Economisch interessante schol wordt snel gedood, en door de ononderbroken koelketen op MDV-1 blijft de schol van optimale kwaliteit. Bij het vangen van schol wordt echter gelet dat te kleine schol in zee blijft, of weer zo snel mogelijk in zee beland.
Alle grote supermarkten van Nederland hebben een inkoopbeleid dat gericht is op een duurzaam aanbod van vis.
In de afgelopen jaren hebben aanvoerders van Noordzeeschol, vishandel en supermarkten samengewerkt om de Noordzeeschol in de supermarkten te promoten:
- Vis vaan dichtbij (AH)
- MSC Noordzee schol (Jumbo)
- Schol als streekproduct (Agrimarkt)
- Gijs schol (Plus)
Consument kiest voor duurzaam
De visserij moet zich wel verduurzamen. Consumenten kiezen ten slotte steeds vaker voor vis, schaal- en schelpdieren met keurmerken.
Masterplan Duurzame Visserij
Aangezien de consument kiest voor duurzame gevangen vis, is het nieuwe pilotschip MDV-1 hier volledig op ingericht. Gewerkt wordt aan een kwaliteitsketen welke zorgt dat de gevangen vis zo vers mogelijk in de schappen van de supermarkt beland. Dat kan onder andere door de ononderbroken koelketen binnen het schip.
MDV vis te koop in de supermarkt?
Klik hier
Vis welke gevangen door pilotschip MDV-1 is nog niet herkenbaar terug te vinden in de schappen van uw supermarkt of viswinkel.
De tong dankt zijn naam aan de ovaalronde vorm. Zijn kleine oogjes staan dicht bij elkaar aan de rechterzijde van het lichaam. Dat geeft de vis de mogelijkheid om half ingegraven in het zand op een voorbij zwemmende prooi te loeren. De tong wordt net als alle andere platvissen geboren als een 'gewone' vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. De jonge tong ondergaat echter al snel – als hij net iets groter is dan 1 cm – een metamorfose tot platvis. Een tong kan maximaal ongeveer 70 cm lang worden.
Behalve aan de typerende lichaamsvorm kan de tong ook gemakkelijk herkend worden aan de tastdraadjes die zich onder aan de bek bevinden. De tastdraadjes worden gebruikt voor het opzoeken van voedsel: vooral wormen, maar ook kreeftachtigen en schaaldieren, die op de geur worden gelokaliseerd.
Bron: Wikipedia
Tong in de Noordzee op gewenst niveau
De volwassen tongstand bevindt zich sinds de laatste jaren boven het veilige niveau. De visserijdruk op het tongbestand in de Noordzee is sterk afgenomen tot rond het gewenste niveau (maximaal duurzame oogst, MSY). Begin 2015 werd de volwassen tongstand geschat op 41.137 ton. Volgens de meerjarige afspraken in het beheerplan adviseert ICES dat vissers in 2016 maximaal 11.921 ton maatse tong aan wal mogen brengen. Het gaat goed met veel visbestanden in de Noordzee, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES)
Masterplan Duurzame Visserij
Pilotschip MDV-1 vangt ook tong. Dit gebeurt door middel van een geheel nieuwe vismethode, namelijk twinrigpuls. Het schip kan zowel schol als tong aanvoeren in ecologisch verantwoorde periodes van het jaar.
Bestuur: | |
Voorzitter: | Auke Hoefnagel |
Vice-voorzitter: | Philip ten Napel |
Penningmeester: | Hendrik Romkes |
Medewerkers: | |
Procesmanager: | Jaap Luchies |
Innovatiemanager: | Frans Veenstra |
Communicatiemanager: | Jan Marten Bakker |
Flynth adviseurs en accountants | Urk |
De Olde & Ten Napel Consultancy | Urk |
Hoekman Shipbuilding B.V. | Urk |
Padmos B.V. | Stellendam |
Rabobank Noordoostpolder | Emmeloord/Urk |
Brouwer Urk Intern. Transport B.V. | Urk |
Visserijcooperatie Urk | Urk |
Wetec B.V. | Ouddorp |
LEBA Metaalbewerking B.V. | Enkhuizen |
-----------------------------------------
Het bestuur van Stichting Masterplan Duurzame Visserij heeft van een negental sponsors de mogelijkheid gekregen om het unieke proces van de wording, van het pilotschip voor de Noordzeevisserij, te verfilmen. Het proces heeft zeer veel aandacht van de schrijvende pers en de mondelinge overdracht. De partijen waren het er over eens dat een film een prachtig document gaat worden met de innovaties en samenwerking van en met de betrokken sectoren in de hoofdrol. Het is uniek te noemen dat in dit pilotschip; scheepsbouw, elektrotechnici, machinebouwers, ontwerpers, adviseurs en financiers zich verenigd zien binnen het innovatieve ondernemerschap van de vissersfamilies Kramer en Romkes. Die op hun beurt een representant zijn van een visserijsector die in beweging is voor een economisch en ecologisch duurzame visserij.
De bedrijven die de film sponseren:
Participanten Fase II: | ||
Keniskring Slim Ondernemen | ||
Gebr. Romkes Holding B.V. | H. Romkes | UK 194 en NG 19 |
Zeevisserijbedrijf Nentjes | H. Nentjes | UK 47 en ST 27 |
Zeevisserijbedrijf Ras | K. Ras | SC 25 |
Geertruida B.V. | K.J. Koffeman | FD 281 |
V.o.f. Brands | W. Brands | LT 162 |
V.o.f. De Vries UK 64 | H. de Vries | UK 64 |
Zeevisserijbedrijf UK 1 | A. Romkes | UK 1 |
Zeevisserijbedrijf UK 34 | B. Romkes | UK 34 |
Kenniskring Transitie Zuidelijke Noordzee | ||
Zeevisserijbedrijf ARM 7 | J. Siereveld | ARM 7 |
Zeevisserijbedrijf ARM 20 en 22 | B. Marijs | ARM 20 en ARM 22 |
Zeevisserijbedrijf ARM 25 en 44 | J. Siereveld | ARM 25 en 44 |
Kenniskringen
ROC Friese Poort
Stichting de Noordzee
Provincie Flevoland
Ministerie van Economische Zaken
Pro Sea
Binnen de politiek is aandacht voor het duurzame initiatief van Stichting Masterplan Duurzame Visserij:
De semi-bijlboeg snijdt door het water en de bouw volgens de langspant-methodiek zorgt voor 20% gewichtsreductie.
Bij deze foto is de kimkiel goed te zien. Deze zorgt mede voor optimale waterverplaatsing naar de schroef.
Deze foto is gemaakt door fotobureau Roel Dijkstra
Opgewekte warmte gaat niet verloren. D.m.v. de restwarmteboiler wordt de energie van het warme water opnieuw gebruikt.
Een 5000 liter grote boiler wordt gebruikt om de restwarmte van de motor maximaal te kunnen hergebruiken. Die warmte wordt via het koelwater gebufferd in de accu en bestemd voor warm water en het verwarmen van de verblijven in het weekend. Hierin is nog wel een verbeterslag te maken, het is nu in de winter soms nog te koud.
De voorstuwing is dieselelektrisch. MDV 1 is het eerste visserschip waarop dit is toegepast.
Het heeft mede ten voordeel dat er geen tandwielkast nodig is tussen de schroef en motor. Hetgeen zorgt voor energiebesparing.
De machinist van pilotschip MDV 1 vertelt: ,,Eigenlijk hebben we helemaal geen hoofdmotor. Maar als je wil: dat is de kleine groene e-motor in het midden van de machinekamer. Die drijft de schroef aan. We hebben een generator staan, die via een trafokast de stroom voor de e-motor levert. Die generator is een 680 pk Mitsubishi.
We hebben drie standen in de brug: power, haven en eco. Bijna de hele week staat de diesel op de eco-modus, alleen als we de haven in- of uitvaren zetten we deze op de power-modus met een vast toerental van 1200. 1200 toeren is 500 kW. De e-motor staat echter verzegeld op 400 kW.
In vergelijking met een 'normale' machinekamer heb ik er allemaal minder werk aan. Want een grote hoofdmotor en koppeling ontbreken. Dat scheelt onderhoud. Dankzij ons powermanagementsysteem draait alles automatisch.
Klik op de foto voor een verslag van de machinist van pilotschip MDV 1 Immanuel:
De vis komt vanaf het bovendek door een stortbak een dek lager waar deze verder verwerkt wordt.
1. De vis wordt ruw gesorteerd naar soort
2. De schol wordt gestript m.b.v. de scholstripmachine
3. Schol gaat via een lopende band naar de sorteerlijn
4. Na het sorteren komt de schol samen met de andere soorten vis via stortbakken in het visruim terecht.
1. De vis wordt gesorteerd naar soort
2. Schol wordt mechanisch gestript voor een consistente kwaliteit
3. Schol wordt gesorteerd middels een sorteerlijn (geen foto)
Vis komt via de stortbakken terecht in het visruim
Update 10-3-2017
Aersmash
Nieuw aan boord van de MDV 1 is een zogeheten Aersmash-box op het visverwerkingsdek. Aersmash elimineert bacterien en schimmels in de lucht en verhoogt zo de houdbaarheid van verse producten.
De overlevingsbak wordt op MDV 1 niet verder onderzocht. Mede door de discardban wordt sectorbreed naar oplossingen gezocht. Meer informatie vind u onder andere op de website van de Nederlandse Vissersbond.
Met behulp van deze machine wordt de schol machinaal ontdaan van ingewanden. Het doel is meer rendament te halen. Dat kan doordat een machine niet 'moe' wordt in de loop van de week.
Twinrigpulsen is een compleet nieuwe vangsttechniek waarmee schol en tong op een duurzame manier gevangen kan worden. De impact op de bodem is minimaal en vis wordt opgeschrikt door kleine pulsen. De MDV 1 'Immanuel' is de eerste kotter die er gedurende drie jaar mee experimenteert.
Update 2018/2019: De proeven met de twinrigpuls als vismethode zijn beëindigd. De werking is aangetoond, maar de methode is nog niet robuust genoeg. Verder onderzoek is momenteel niet mogelijk, mede door het pulsverbod dat van kracht is gegaan.
Klik op de foto om een korte video te zien:
MDV Innovatiemanager Frans Veenstra doet wetenschappelijk onderzoek naar Circulaire Visserij en Scheepsbouw
INLEIDING: Met de bouw van Pilotschip MDV 1 heeft de praktijk bewezen dat circulaire scheepsbouw van visserijschepen mogelijk is. Om te laten zien dat dit breder toepasbaar is voor werven en scheepsbouwers is Frans Veenstra op moment van schrijven (sept. 2018) bezig met de publicatie van vier wetenschappelijke papers.
In het volgende overzicht is een korte samenvatting te vinden per publicatie.
----
FRANS VEENSTRA: ONTWERPROCES MDV-1 wetenschappelijk beschreven met methodische aanpak naar toekomstbestendig Circulair Economie visserij-ontwerpen voor MKB visserij (2015-heden)
Paper 1.) Multicriteria Fishing Vessel Design Methodology
F.A. Veenstra, J.A.A.M. Stoop (TU Delft), J.J. Hopman (3mE, TU Delft).Nov. 2017.
Vissersschepen zijn complexe schepen, waarbij in het ontwerp rekening gehouden moet worden met meerdere ontwerpcriteria. Al decennia is er een duurzame praktijk-wetenschappelijke samenwerking om dit in een ontwerp-methodologie te brengen. Van veiligheids-geïntegreerd, toen de Arbowet ook voor vissersschepen verplicht werd gesteld (80e jaren) via een duurzaamheids-geïntegreerde aanpak in de Kotter-2000 projecten (90e jaren) alsmede voor het eerst in het multi-criteria ontwerp van het duurzame pilotschip MDV-1(2015).In de 1e paper wordt een 1e aanzet gegeven tot een wetenschappelijke onderbouwing van het MDV-1 ontwerpproces, resultaten en aanzet voor een nieuwe ontwerpmethode om de Circulaire Economie principes te integreren.
De link naar dit paper vind u hier
Paper 2.) Sustainability in fishing vessel design process 1988-2018
F.A. Veenstra, J.A.A.M. Stoop (TU Delft), J.J. Hopman (3mE, TU Delft) Martech 2018, 7-9 May Lisbon, Portugal.
In de visserijsector gaat duurzaamheid al decennia verder dan alleen energiebesparing en emissiereductie. Het betreft ten eerste een duurzame bemanning (werkomstandigheden, People), ten tweede een duurzaam MKB businessmodel (kostenverlaging, opbrengsten, Profit) en ten derde een duurzame visserij (selectiviteit, Planet). Deze triple-P ontwerp 'drivers'' moeten gelijkwaardig in het ontwerp ingebracht worden. Helemaal nu de visserij ook rekening wil houden met de nieuwe Circulaire Economie principes. In de 2e paper worden de Circulaire Economie principes in kotter-ontwerpeisen vertaald en een nieuwe ontwerpmethodiek beschreven, voorsorterend op de Horizon 2050 klimaat neutrale doelen: Zero-emission, Zero-waste, Zero accidents (triple-Z).
Lees het artikel: Sustainability in fishing vessel design process 1988-2018
Paper 3.) CEDI sustainability ranking in fishing vessel design process
Frans Veenstra, Hans Hopman (TU Delft), John Stoop (TU Delft). World Maritime Technology Conference, WMTC18, Sjanghai. Dec. 2018 (accepted, Sept. 2018, to be published Dec. ’18)
Om de circulaire economie principes vroegtijdig in het kotter voorontwerp mee te nemen is vanuit wetenschappelijk en MKB perspectief een nieuwe ontwerp-index ontwikkeld (CEDI: circular economy design index). Waarmede ontwerpers en de visserij duurzaam- en kosten-efficiënt inzicht kunnen krijgen in het toepassen van meer groene voortstuwingsinstallaties (CO2↓), hoge recyclebaarheid (restwaarde↑) en verdergaande automatisering (ongevallen ↓). In de 3e paper wordt de ontwikkeling van de nieuwe ontwerp index beschreven en gerelateerd aan de duurzame MDV-1 ontwerpeisen en innovatiepijlers.
4.) CEDI-index validation in circular fishing vessel design process
(proof of concept: Linear-sustainable MDV-1 ---->Circular Economy-sustainable MDV-1 CE-concept. F.A.Veenstra, prof. J.Stoop, prof. H.Hopman (accepted, Aug.2018, published )
Om het gebruik van de nieuwe ontwerp-index (CEDI) te testen, is het MDV-1 Schip van het Jaar (2016) als opmaat gebruikt voor een meer circulair visserij-voorontwerpbenadering. Hiertoe zijn de circulaire economie principes eerst omgezet in kotter-ontwerpeisen en zijn vervolgens de 5 MDV innovatiepijlers ingevuld met de nieuwste groene technieken, recyclingmlogelijkheden en automatiseringsinzichten, die zich buiten de visserij al bewezen hebben of in pilotprojecten worden getest. Omdat voor de visserij de haalbaarheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid voorop staan, is een eerste inschatting gemaakt wat de additionele, innovatieve investeringen zijn met geschatte terugverdientijden. In de 4e paper wordt een proof of concept beschreven van de overgang van het lineair MDV-1 ontwerp naar een circulair MDV-1 herontwerp. De CEDI-aanpak is geen blauwdruk maar een ondersteunende ontwerp tool voor ontwerpers en MKB visserij om in het voorontwerp proces al inzichten te krijgen over kosten-efficiënte integratie van de Circulaire Economie principes.
Lees het artikel in the International Journal of Current Advanced Research
Paper 5.) Contemporary Dutch Fisheries Risks, SME- and safety resilient system design processes 1988-2018
Frans Veenstra , Hendrik Kramer; 8th REA Symposium on Resilience Engineering, Kalmar Sweden; 24-27 June 2019.
Sinds 1988 heeft de Nederlandse kottervisserij zich moeten aanpassen aan diverse socio-politieke veranderingen met nieuwe wetgeving. Deze veranderingen zijn tijdgebonden en maken kostbare aanpassingen aan het scheepsontwerp vaak nodig, zoals de invoering van de Arbowet op schepen in de 80er jaren (Kotter 2000 herontwerpen) en het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen begin deze eeuw (MVO). Ook zullen de opkomende Klimaatakkoorden (2030/’50) een impact gaan hebben op het (her)ontwerpproces. Modificaties aan bestaande schepen brengt vele risico’s met zich mee met veelal hoge ad-hoc kosten, waardoor MKB investeringen in duurzame innovaties sterk onder druk komen te staan, helemaal ten tijde van economische crises. Met de oprichting van Stichting Masterplan Duurzame Visserij (2010, MDV), met de doelstelling om een innovatief, aantoonbaar duurzaam en veilig pilot schip te ontwerpen en in de vaart te brengen (2015,MDV-1) werd voor de sector een veerkrachtig en transparant ontwerpproces opgestart (triple-P). Waarmee kosten-efficiënt tegemoet gekomen kan worden aan (inter)nationale politieke klimaateisen en thans de nieuwe uitdaging om de Circulaire Economie Principes in het ontwerpproces te integreren middels een nieuwe systeemontwerpbenadering (triple-Z). De Kotter-2000 herontwerp ervaringen (arbo, veiligheid) en MDV-1 ontwerpervaringen (triple-P duurzaam) zijn hierbij de systeem ontwerpuitgangspunten. Hiervoor wordt nieuwe wetenschappelijke kennis ontwikkeld met toepassingsmogelijkheden voor de MKB visserij. Zodat met deze nieuwe ontwerpen er sneller en goedkoper geanticipeerd kan worden op de socio-economische veranderingen op het korte termijn en socio-politieke klimaateisen op het lange termijn,tevens opmaat naar emissieloze en autonome schepen (Horizon 2050).
Lees het artikel: 8th REA Symposium on Resilience Engineering
Europees Visserij Fonds(EFV) en stichting Masterplan Duurzame Visserij.
Het Europees Visserij Fonds heeft als slogan; “investeren in duurzame visserij”.
Doelstelling en innovaties
Het project Masterplan Duurzame Visserij heeft als doelstelling; het aan te tonen dat een ecologisch en economisch duurzame visserij mogelijk is. Dit door toepassing van diverse innovaties op het gebied van onder andere; aandrijving & lijnenplan onderwater, visserijtechniek, energiegebruik, vervangende materialen, coating en verwerking aan boord.
Pilotschip MDV 1
Door deze toepassingen in één pilotschip te plaatsen en te laten functioneren worden significante verbeteringen verwacht die de doelstelling zullen ondersteunen.
Beschikking
Vanuit de Stichting Masterplan Duurzame Visserij is een projectplan gemaakt voor het verkrijgen van resultaten die leiden tot conclusies waardoor een uitspraak kan worden gedaan of de doelstelling wel of niet is behaald. Het projectprogramma is bij het ministerie van Economische Zaken ingediend om te worden beoordeeld onder het Europees Visserij Fonds. Met goed gevolg is het plan, onder het EVF, beschikt voor een bedrag van €2.000.000,-
Verdeling
Van dit bedrag is €1.550.000,- geoormerkt voor het toepassen van innovaties in de genoemde innovatiegebieden. De resterende €450.000,- konden worden gebruikt om de proceskosten van het project te dekken die voortvloeien uit o.a. de begeleiding door bestuur, adviseurs, technici en experts op het gebied van de toe te passen innovaties.
De vijf innovatiepijlers zijn:
- Rompvorm- en casco optimalisaties
- Energiearme energieopwekking en voortstuwingsinstallaties
- Composiettoepassingen
- Visverwekingslijn
- Twinrigpuls vistuigen
Frans Veenstra is the innovation manager at MDV. He is currently working at his fourth scientific paper. With the building process and research results from pilot fishing vessel MDV 1 as base material.
The board of Master Plan for Sustainable Fisheries is proud to see Frans his motivation and drive is coming toward a scientific base for further innovation and a circulair economy within worldwide fisheries.
-- End of introduction --
DESIGN PROCESS Dutch pilot fishing vessel MDV-1 scientifically described with new design methodology towards future proof CIRCULAR ECONOMY fishing vessels for SME’s
MDV innovation manager (2015 - present)
Status: Sept ’18 4 international peer-reviewed papers, customization to TU Delft thesis
SUSTAINABILITY IN FISHING VESSEL DESIGN PROCESS (F.A. Veenstra)
1.) Multicriteria Fishing Vessel Design Methodology
F.A. Veenstra, J.A.A.M. Stoop (TU Delft), J.J. Hopman (3mE, TU Delft).Nov. 2017.
Abstract: The North Sea flatfish fisheries can be characterised by small, family owned enterprises (SME), where the fishermen have a decisive voice in (re)designing and in anticipating on the nowadays sustainable requirements and Corporate Social Responsibilities (CSR). Their approach is cost-efficient, either by applying technical innovations through a derivative approach (step-by-step; ad-hoc energy-saving and ad-hoc improving working conditions, the safety-integrated Beamer 2000 (re-) design, 1990) and for the first time through a disruptive approach (out-of-the-box; energy efficient, sustainability-integrated MDV-1 new design, 2015). In close-collaboration with the fishing sector the Beamer 2000 projects were started and conducted by RIVO technical researchers (Frans Veenstra, 1988-2002) and TU Delft (Safety Sciences; John Stoop, 1988- 1992). In first instance the focus was on safety and preventing occupational accidents, later by RIVO also expanded with fish quality and environmental design aspects (Beamer-and Trawler 2000 concepts; Frans Veenstra, 1990-2000) Especially for the complex fishing vessel designs (engineering, fishing techniques, fish processing and catch capacity), the eco-design design experiences are a challenging start-up for more scientific (fishing) vessel design optimization, whereby α-and ß design aspects are fully integrated with customization to the evolving circular economy requirements (γ). Such a new multicriteria design methodology can be validated on the successfully MDV-1 innovation-, design- and building process and expanded with the circular economy principles for (fishing)vessel design and SME’s. The MDV multi-criteria approach have successfully been applied to the first sustainable pilot vessel in the Dutch flatfish fisheries (MDV-1, Ship of the Year 2016; 80 % energy saving; a prestigious KNVTS shipbuilding Award).
Please follow this link to the paper
2.) Sustainability in fishing vessel design process 1988-2018
F.A. Veenstra, J.A.A.M. Stoop (TU Delft), J.J. Hopman (3mE, TU Delft) Martech 2018, 7-9 May Lisbon, Portugal.
Abstract: Since 1988, the Dutch flatfish fisheries are dealing with sustainability aspects in the vessel design process. In the first place at a time when social and political trends call for more attention to personal safety and working conditions and later extended with emphasis on a greener image and the triple P aspects (People, Planet, Profit). Nowadays due to the Paris climate agreement, every country has set their goals for radical emission reductions, even zero-emissions in 2050. This means that the CO2 targets are also becoming a (scientific) challenge developing new fishing vessel design methodologies including eco-technical solutions (ß-design), personal safety and working conditions(α-design) and socio-technical strategies (ʏ-design). An effective combined ß-α design methodology does not exist yet, let alone also integrating the new circular economy (ʏ-) requirements. For such a new fishing vessel design process the evolving circular economy, principles (CE) are challenging with the ultimate sustainability goals: zero-emissions, zero-waste, zero accidents on-board. The design experiences of the safety-integrated Beamer 2000 redesign (1990) and the sustainability-integrated MDV-1 new design (2015) are stimulating starting points.
Please read: Sustainability in fishing vessel design process 1988-2018
3.) CEDI sustainability ranking in fishing vessel design process
Frans Veenstra, Hans Hopman (TU Delft), John Stoop (TU Delft). World Maritime Technology Conference, WMTC18, Sjanghai. Dec. 2018 (accepted, Sept. 2018, to be published Dec. ‘18).
Abstract: For decades, Dutch fisheries have been familiar with sustainability in fishing vessel (re)design processes, where increasingly the triple-P philosophies have been incorporated (People, Planet, Profit). In the 80s the sector had to adapt to a sound Safety & Health Environment (SHE), since 2000 the small and medium enterprises (SME) have been working to address their corporate social responsibilities (CSR) and today the fishery sector should anticipate the Circular Economy principles (CE). For the SHE approach a safety-integrated redesign process/-methodology have been developed (Beamer2000; Kindunos). In 2010 the MDV foundation started a pilot project aiming and realising the launching of an all-sustainable fishing vessel (MDV-1, 2015). The MDV design process (and early Beamer-2000 process) are becoming the methodological customization norm bringing sustainability in the fishing vessel design process to the next level. The Paris Climate Agreement (2016) is hereby the socio-political trigger with clear Horizon 2050 targets. These goals are appealing starting points for a new design tool ranking more sustainability in the fishing vessel design process, the so-called Circular Economy Design Index (CEDI). Existing eco-design indexes (EEDI, LCA) are good references and energy-saving benchmarks. However, these merchant shipping indexes aren’t fully reflecting the triple-P design philosophies, let alone complying with the CE targets: Zero-emissions, Zero-waste, Zero- accidents (triple-Z).
4.) CEDI-index validation in circular fishing vessel design process
(proof of concept: Linear-sustainable MDV-1 ---->Circular Economy-sustainable MDV-1 CE-concept. Frans Veenstra, prof. John Stoop, prof. Hans Hopman (draft, Aug.2018)
Abstract: From the first economic crises (80’s) to the upcoming climate agreements with CO2 reduction targets, the Dutch fishery(research) has been working to address sustainability in the fishing vessel design process. For designing complex fishing vessels, the sustainability aspects go beyond substantial Green House Gas emission reductions (GHG). It started with a sustainable crew in sound safety and health environments (SHE, 90’s), followed by integrating the People-, Planet and Profit sustainability aspects (Triple-P, Beamer 2000) and in 2015 the launching of a further sustainable pilot-fishing vessel (MDV-1, 30m). However, the shipping sector increasingly needs to adapt to societal-political changes complying with stricter CO2 emission reduction targets, anticipating the zero-carbon shipping by 2050 and emerging Circular Economy principles (CE). In a series of TU Delft PhD papers, the changing Dutch fishing vessel design processes have been described, from a multi-criteria design methodology via a sustainability-integrated design towards the development of Circular Economy Design Indexes (CEDI, part I, II and III)). With the CEDI design approach three crucial CE-factors are holistically combined (decarbonisation, recycling, fish processing-automation), leading to a supportive pre-design tool. With which currently known and emerging green technologies can be applied and gradually ranked in a range of four technical sustainable MDV-1 redesign CE-concepts with, for the time being still too high ROI’s. Through further integration of the triple-P aspects the ultimate CE-, triple-Z targets are gradually achieved (zero-emission, zero-waste, zero-accidents). In this 4th paper the usefulness of the CEDI-indexes have been validated, redesigning the linear-sustainable MDV-1 in a circular-sustainable MDV-1-Circular concept. Instead of CE-intentions, a pathway is given to anticipate and integrate the new CE-principles in an early design stage with sustainable, technical feasible design solutions.
5.) Contemporary Dutch Fisheries Risks, SME & safety resilient system design processes 1988-2018
Frans Veenstra , Hendrik Kramer; 8th REA Symposium on Resilience Engineering, Kalmar Sweden; 24-27 June 2019.
Since the 80s the Dutch fishing vessels had to adapt to three major socio-political changes, at the same time becoming key (re)design drivers : from traditional to a Safe & Health Environment (SHE; Kindunos; safety-integrated redesign), from SHE to Corporate Social Responsibility (CSR; MDV-1; disruptive new design) and currently from sustainable to integration of the Circular Economy Principles (CE; prospective CE-redesign concepts). On existing vessels the required safety-and sustainable modifications came with very high transition costs, especially under conditions of the 2000 socio-ecological regulations and 2008 economic crisis. This severely hampered the ability of individual SME’s to invest in mid-life upgrades, let alone in disruptive newbuildings. In order to remain flexible and adaptive to future fishery system changes, the fishing vessel design process should be more transparent and must already start at conceptual level. Firstly with identification of future-proof design aims and sound business models, rather than further restrictive detailing and extensive quantification of current performance indicators. Such an effort requires disruptive approaches at sectoral level rather than adaptation at a strict corporate or organisational level. It requires an integration of fisheries engineering expertises, sectoral and public support and transition operational strategies. For this, firstly new knowledge based science must be developed. Such an integrative top-down/bottom-up (design)cooperation facilitate foresight on future SME behaviour/use and exploitation of fishing vessels in a life cycle approach, making them less dependent on complex socio- economic changes for the short and medium term and socio-political changes on the long term, even to carbonfree and autonomous shipping (Horizon 2050).
Please read the original publication: 8th REA Symposium on Resilience Engineering
Please take a look at the following magazines:
Masterplan For Sustainable Fisheries won the KNVTS 'Schip of the Year' award with the design and construction of the innovative vessel MDV1 “Immanuel”. The KNVTS wants to promote technical innovation in the maritime sector in The Netherlands with this award. Each year this prestigious prize is awarded to a ship which is technically innovative and designed and (mainly) built or finished in The Netherlands. The awards ceremony took place during the Maritime Awards Gala.
The MDV1 “Immanuel” is one of the most economical and environmentally friendly fishing vessel ever. The ship is a clear example of the innovative strength of the Dutch cutter fishery according to Dutch Prime Minister Rutte. The Prime Minister held the openingsspeech at the Maritime Awards Gala.
Watch the video's:
https://youtu.be/uzTobwVwbSk
https://youtu.be/HK8EiBqesHU
PRIVACY POLICY Stichting Masterplan Duurzame Visserij
Stichting Masterplan Duurzame Visserij, gevestigd aan Vlaak 4, 8321 RV Urk,
is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.
CONTACTGEGEVENS:
https://masterplanduurzamevisserij.nl/, Vlaak 4, 8321 RV Urk, Tel: 088 236 9400
J.M.Bakker is de Functionaris Gegevensbescherming van Stichting Masterplan Duurzame Visserij. Hij is te bereiken via info@masterplanduurzamevisserij.nl
PERSOONSGEGEVENS DIE WIJ VERWERKEN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij verwerkt uw persoonsgegevens doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of omdat u deze zelf aan ons verstrekt.
Hieronder vindt u een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:
- Voor- en achternaam
- Adresgegevens
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Locatiegegevens
- Bankrekeningnummer
BIJZONDERE EN/OF GEVOELIGE PERSOONSGEGEVENS DIE WIJ VERWERKEN
Onze website en/of dienst heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar. Tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als u er van overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via info@masterplanduurzamevisserij.nl, dan verwijderen wij deze informatie.
MET WELK DOEL EN OP BASIS VAN WELKE GRONDSLAG WIJ PERSOONSGEGEVENS VERWERKEN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij verwerkt uw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
- Het afhandelen van uw betaling
- U te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren
- U te informeren over wijzigingen van onze diensten en producten
- Om goederen en diensten bij u af te leveren
- Stichting Masterplan Duurzame Visserij verwerkt ook persoonsgegevens als wij hier
wettelijk toe verplicht zijn, zoals gegevens die wij nodig hebben voor onze belastingaangifte.
GEAUTOMATISEERDE BESLUITVORMING
Stichting Masterplan Duurzame Visserij neemt niet op basis van geautomatiseerde verwerkingen besluiten over zaken
die (aanzienlijke) gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen
door computerprogramma's of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van
Stichting Masterplan Duurzame Visserij) tussen zit.
Stichting Masterplan Duurzame Visserij gebruikt de volgende computerprogramma's of -systemen:
- Google Tag Manager
- Google Analytics
- Facebook
- MailChimp
HOE LANG WE PERSOONSGEGEVENS BEWAREN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor uw gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:
- Google Analytics / Google Tag Manager: Wij bekijken hoe de website bekeken wordt en door wat voor soort persoon. Daarbij wordt jouw ip adres anoniem gemaakt. De gegevens worden 26 maanden bewaard binnen Google Analytics zodat wij surfgedrag van nu kunnen vergelijken met de voorgaande periode. Zodra je langer dan 26 maanden niet meer op de website komt verdwijnt jouw data uit de systemen. Google Tag Manager wordt gebruikt om de kliks te meten van uitgaande links op de website. Daarnaast wordt bekeken hoever bezoekers naar naar beneden scrollen op websitepagina's. Bij Youtube video's wordt gemeten in hoeverre deze gestart en gepauzeerd worden.
- Facebook: Wij gebruiken de Facebook pixel om te zien welke websitepagina's bekeken worden. Bijvoorbeeld nadat een bezoeker op een advertentie in Facebook heeft geklikt en daarna op de website is terecht gekomen.
- MailChimp: Wij gebruiken dit programma om nieuwsbrieven te verzenden. Uitschrijven gaat gemakkelijk via de uitschrijfknop onderop iedere nieuwsbrief.
DELEN VAN PERSOONSGEGEVENS MET DERDEN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij verkoopt uw gegevens niet aan derden en verstrekt deze uitsluitend indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Met bedrijven die uw gegevens verwerken in onze opdracht, sluiten wij een
bewerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van
uw gegevens. Stichting Masterplan Duurzame Visserij blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.
COOKIES, OF VERGELIJKBARE TECHNIEKEN, DIE WIJ GEBRUIKEN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy.
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen
op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.
Meer informatie over Cookies vind je hier: Website Veilig Internetten - https://veiliginternetten.nl/
GEGEVENS INZIEN, AANPASSEN OF VERWIJDEREN
U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heeft u het recht om uw eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door Stichting Masterplan Duurzame Visserij en heeft u het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat u bij ons een verzoek kunt indienen om de persoonsgegevens die wij van u beschikken in een computerbestand naar u of een ander, door u genoemde organisatie, te sturen. U kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van uw persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van uw toestemming of bezwaar op de verwerking van uw persoonsgegevens sturen naar info@masterplanduurzamevisserij.nl.
Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door u is gedaan, vragen wij u een kopie van uw
identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie uw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van uw privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op uw verzoek.
Stichting Masterplan Duurzame Visserij wil u er tevens op wijzen dat u de mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons
HOE WIJ PERSOONSGEGEVENS BEVEILIGEN
Stichting Masterplan Duurzame Visserij neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze klantenservice of via info@masterplanduurzamevisserij.nl
COOKIE VERKLARING
WAT IS EEN COOKIE?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.
GEBRUIK VAN PERMANENTE COOKIES
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer je toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kan je verwijderen via de instellingen van jouw browser.
GEBRUIK VAN SESSIE COOKIES
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw webbrowser afsluit.
GOOGLE ANALYTICS
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.
De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres anoniem meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.
COOKIES VAN DERDEN
Via onze website worden ook cookies van derden geplaatst. Dit worden ook wel ‘third party cookies’ genoemd. Wil je deze cookies liever niet? Volg dan de instructies van deze partijen om de cookies te verwijderen. De cookie- en privacy verklaringen van deze partijen kunnen veranderen. Masterplan Duurzame Visserij heeft hier geen invloed op. Ook zijn wij niet aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door het handelen of nalaten van derde partijen. Hieronder vind je de privacyverklaringen van deze partijen.
Google, Facebook- en Twitter-buttons
Op onze website zijn buttons opgenomen om webpagina’s te kunnen promoten (“liken”) of delen (“tweeten”) op sociale netwerken als Google, Facebook en Twitter. Deze buttons werken door middel van stukjes code die van Google, Facebook respectievelijk Twitter zelf afkomstig zijn. Door middel van deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben daar geen invloed op. Leest u de privacyverklaring van Facebook respectievelijk van Twitter (welke regelmatig kunnen wijzigen) om te lezen wat zij met uw (persoons)gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.”
“De informatie die ze verzamelen wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Twitter, Facebook en Google + stellen zich te houden aan de Privacy Shield principes en zijn aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”
Google, Facebook- en Twitter-buttons
Wilt u geen data delen met Google, Facebook en Twitter. Dan verzoeken wij u geen gebruik te maken van de share knoppen binnen de website van Masterplan Duurzame Visserij.
Wil je weten welke gegevens we van je verwerken, voor welke doeleinden met welke grondslag, hoe lang we deze gegevens bewaren, hoe we je gegevens beschermen en wat jouw rechten zijn? Lees dan onze privacyverklaring.
RECHT OP INZAGE EN CORRECTIE OF VERWIJDERING VAN JOUW GEGEVENS
Je hebt het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van jouw gegevens. Zie hiervoor onze contactpagina. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je daarbij vragen om je adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dien je een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. Je kunt deze terug vinden in de instellingen van je browser.
IN- EN UITSCHAKELEN VAN COOKIES EN VERWIJDERING DAARVAN
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.” Bijvoorbeeld:
OPT-OUT GOOGLE ANALYTICS
Wil je dat jouw gegevens niet worden verwerkt in Google Analytics? Dan kun je daarvoor een Google Analytics Opt-out Browser Add-on voor gebruiken. Deze kun je hier downloaden.